20100712

Backtracking!

Då ska jag ta mig i kragen och försöka skriva om våran underbara semester på Finnåkers kursgård som började måndagen den 5 Juli och vi var hemma igen torsdagen den 8 Juli. Skamligt att inte man har skrivit om den men dagarna har sprungit förbi och det har varit full rulle sedan bussen stannade vid Willys i torsdags. Men vi tar det från början och så får vi se om allt kommer med...
Måndagmorgon vaknade vi lagom för frukost och sista packningen innan vi hoppade på 9:04 bussen för att åka två stationer med kompis Majja och lilla Kajsa. Hoppade av i centrum för en sväng till bankomaten och sedan en snabbis in på Willys för Linda medan jag väntade utanför med tjejerna som var sååå peppade för den kommande resan. Johanna, Jonas och mormor Kajsa mötte upp oss på bussen och hade fixat platser tillsammans. Bussen var full lastad 9:30 och startade färden mot Finnåkers kursgård som sköts av Svenska kyrkan. Ja det är sant jag Lillian åkte på semester med Svenska kyrkan... Hur som, Lorinne och Majja satt i sätet framför mig och Linda och lilla Kajsa såklart. Deras väskor var packade med böcker, pussel och gotte. Vi anlände vid 12:00 och klev ut i hettan som väntade.

Efter mycket väntade och oro blev till sist uppdelning för alla familjerna i olika hus och som tur var kom vi alla tre "familjerna" i samma hus, Kvarngården. Nu var det dax för nästa orosmoln, hur skulle rummen vara fördelade? Men även där hade vi tur och kom så Johanna med familj hade rummet mitt emot oss och Linda med barn rummet bredvid, hihi. Kunde inte starta bättre och när väskorna på plats i rummen var det dax för lunch i huvudbyggnaden. Den bjöds på kallskuren kassler med färskpotatis och härlig sallad, jag blev så glad att det var mat både jag och Lorinne fick i oss. Efter lunch var det samling i Masmästargården där personalen presenterade sig och gick igenom dagens "schema". Efter det var det bara packa sig vidare till eftermiddasfika i huvudbyggnaden vilket bestod av bulla och frukt med varm/kall dricka. Tillbaks till rummen för att fixa sängarna och sedan promenerade vi mot stranden som det talades om på samlingen. OJ oj gissa om den var liten! På vägen hittade vi smultron och det var riktigt glada tjejer som glatt smaskade i sig bären till mammornas förtret. Även Jonas gillade smaken av bär och mormor Karin plockad allt vad hon kunde. Snabbt tillbaks för middag: Tacos med allt vad det innebär. Alla åt glatt och efter maten bjöds det på gräddtårta med Jordgubbar - MUMS! Lite bus ute på gräsmattan och samtal till papporna och tillbaks till Masmästargården för allsång. Det var så mysigt, tjejerna satt på golvet och sjöng med i de sånger de kunde och vi mammor sjöng för glatta livet. Två vändor med gud dravel med löse tjejerna med att börja tjafsa sedan var det bra att sjunga vidare, hihi. Tillbaks till Huvudbyggnaden för kvällsfika som var macka med pålägg och varm/kall dricka. Efter fikat var det snabbt tillbaks till rummet med trötta tjejer och Jonas. Lorinne somnade snabbt och jag packande upp lite till innan jag mötte upp Linda och Johanna för lite spel utanför tjejernas fönster. Det blev ett parti Fia med Knuff och vi fick med oss en fjärde spelare oj vad kul vi hade men OJ vad mygg det var. Johanna såg ut som ave Maria själv, hihi. Själv förlorade jag efter mycket motgång under hela spelat så det var inte helt oväntat. Johanna tackade för sig och likaså vår spelkamrat men jag och Linda gav oss på nästa spel vi lånat: Twister... Kul hade vi och efter ett tag valde vi att avbryta för att hinna få lite sömn innan duschen 7:30 och Linda var rädd att bli helt uppäten.

Tisdag startade larmet 7:30 och jag väntade på Linda medan hon duschade. Kajsa och Majja vaknade medan Lorinne låg och sov som en död, hihi. Vid 8 var mammorna färdig duschade och vi var redo för frukost. Härligheterna fortsatte, det fanns olika sorters bröd, pålägg, filmjölk, yoghurt, flingor och müsli. Vi åt oss mätta och glada och sedan tog vi en promenad till stranden för att gräva lite med de nya fina hinkarna. På hemvägen kunde vi inte riktigt låta bli att anfalla smultronbacken igen och den vända fyllde vi halva hinken med bär innan vi promenerade tillbaks för lunch, Fiskpanetter med potatis och sallad såklart. Efter lunch valde vi att gå tillbaks till rummen för att få tjejerna att vila lite inför kommande kväll som skulle bjuda på Samkvämskväll i Masmästargården vid 19:30. Lorinne somnade direkt och jag fick väcka henne till 12:45 så vi skulle hinna med att... PYSSLA! Gissa om smilet på mina läppar när jag läste att det skulle bli pyssel mellan 13 och 15. Jag påbörjade en 3-d bild med rosor som var mycket pillrigt vilket ledde till att jag inte hann klart. Lorinne gjorde en kylskåpsmagnet och några teckningar. Efter pysslet var det dax för eftermiddagsfika och sedan bar det av ner till "brännbolls planen" för "roliga" stafetter och efter det ville tjejerna vara med på brännbollen också. Lorinne tyckte allt var jätte kul och blev riktigt arg på sin mamma när jag sa att vi skulle börja röra oss mot middagen. Det blev Kotlettrad med klyftpotatis och sallad och det var sååå smaskigt, till efterrätt blev det glass med exotiska bär, strössel och chokladsås. Snacka om att man blev bortskämd som ni förstår. Lite lek och sedan var det bara att förflytta sig några meter till Masmästargården och en mysig Samkvämskväll. Det spelades musik på piano och trallades lite och det bjöds på ett härligt långbord av gotte. Det fanns ostar, kex, vindruvor, bröd, chips och popcorn. Det var dukat med flertalet "små" bord med 6-8 sittplatser- På varje bord fanns det En cider och bubbelvatten. Jag var så glad att vi gick hit och tjejerna älskade allt gottt de fick i sig. Dock hann klockan ticka på bra och det var en riktigt trött men nöjd tjej som somnade snabbt i sängen. Mötte upp med Linda och Johanna för spel utanför föntrena men idag började vi med Twister och många skratt innan Johanna åkte ut och tjejerna spelade yatzy medan jag skötte protokollet. Efter partiet var klart gick vi alla in för att komma undan myggen och jag läste en stund innan huvudet fick vila mor kudden.

Onsdag upp till 7:30 efter en helvetisk natt med liten som inte kunde sova bra alls. Linda drog sig lite vilket gjorde att jag hoppade in i duschen innan hon hann komma. Sedan var det hennes tur och efter det frukost med allt gott som gårdagen visade upp. Efter frukosten promenerade vi med Majja och Linda mot stranden för att vänta in gänget som de skulle paddla kanot med. När de väl dök upp promenerade jag och Johanna skata tillbaks mot Kvarngården innan vi hade kommit halvvägs kom Linda och Mjajja efter oss i full fart. Man var tydligen tvungen att vara två som rodde i kanoten och Majja kvalificerade sig dess värre inte. Men Linda hade ordnat så vi skulle få låna roddbåten och ta med oss båda tjejerna ut senare på eftermiddagen vilket gjorde Lorinne super lycklig. Väl tillbaks sökte vi upp den omtalade "baby" poolen och flickorna närmade sig försiktigt. Tyvärr var det lite för stökiga barn som badade så Lorinne vågade sig inte allt för nära. Snart var dax för lunch, kyckling gryta med ris och sallad, vilket ledde till lunch med ris och sallad för en annan, hihi men gott var det och mätt blev jag. Efter lunch ordnade jag en feber termometer och kollade tempen på Lorinne då hon sovit så dåligt och varit grinig hela förmiddagen och det visade sig att hon mycket riktigt hade feber (38,5) och fick efter återlämnandet av tempen genast krypa i säng och somnade mycket snabbt. Väckte henne efter ca 20 min för att återigen besöka övervåningen och mera pyssel - JIPPI! Vi pysslade i ca 1 timme innn vi gav upp och gick ut för att hijacka poolen till våran baksida och nu vågade Lorinne till och med att ta sig fram och i poolen vilket var kul att se.
Sedan var det fika med bulle och frukt och efter det gick vi ner mot stenringen för samling innan vi tillsammans med gruppen gick till stranden för att få ge oss ut i båten. Kajsa som var lite för liten för flytvästarna som erbjöds somnade i vagnen på vägen dit och Johanna och Karin fick ett relativt enkelt jobb med "barnvaktandet". På med flytvästar (Lorinne var egentligen lite för lätt för sin ca 2 kg) och iväg till båten. Jag började med att ro och efter vi tagit oss ut och runt en vik bytte vi plats och Linda tog över. Hon rodde oss över till den andra viken och sedan vet jag inte vad som hände. Hon rodde som en tok med vi bara snurrade runt eller alternativt stod helt still. Efter att tag dök det upp lite stenar och jag blev lite orolig när det verkade som vi bara kom närmare och närmare stenarna. Efter en vindpust skickade in oss mellan "a rock and a hard place" blev Linda så stressad att hon ville byta plats igen. Upp och ro för min del och snart var vi tillbaks på bryggan med två mycket nöjda tjejer. Då vi tog lite extra tid på oss där ute på sjön var det bara att promenera tillbaks till en väntande middag: Köttbullar med kokt potatis och sallad såklart och till efterrätt blev det cheescake och för Lorinne chokladkaka med grädde och blåbärspaj. Efter middagen vad det inte så lång väntan innan vi kunde gå mot stranden igen för lägereld och allt vad det innebar. Det blev allsång och lek innan det börjades grilla med korv, majskolv och senare marshmallows. Tjejerna hade jätte kul och strosade ner mot vattnet medan mamma Linda smaskade på en grillad marshmallow för första gången. När vi var redo att tacka för oss fick jag höra av Katrin att det tydligen skulle bli en "spökvandring" lite senare. När vi frågade om detta var det bara en dryg kvart kvar och båda tjejerna vill absolut vara med. Så spökvandring blev det och efter en kort promenad in i skogen så dök det mycket riktigt upp ett spöke i skogen. När det var mycket nära blev Lorinne rädd och började gråta och ville "hemåt" vilket ledde till att jag gick tillbaks en liten bit för att lugna ner henne och det ledde till att vi som tur var missade kyrkans tolkning av hur man behandlar ett spöke... Snabbt hem för att duscha av två små troll medan Linda nattade Kajsa. Sedan borstades det tänder och Majja hade bestämt att hon skulle sova i Lorinnes säng och så blev det när de väl somnat så bar Linda in Majja till sin säng igen och vi valde att säga godnatt till varandra då det var outhärdligt med myggor denna kväll och vi valde att stanna inne vilket alla andra valt och det gjorde att det inte fanns plats för oss och våra spel :-(. Kröp ner i sängen för att läsa och lyssna på musik innan det var dax att släcka lampan. FYI så hade Lorinne vid läggdax 39 grader feber.

Torsdag morgon löpte på som som de två tidigare morgnarna men även denna med feber. Efter frukost gick vi en vända ner till stranden för att se om vi kunde hitta Majjas armband som Linda gjorde under gårdagens pyssel. Efter att vi letat ända in i spökskogen så styrde vi stegen mot Kvarngården med böjda huvud och det var tur det för helt plötsligt så såg jag armbandet glänsa till på vägen och lyckan var gjord. Vi hade lovat tjejerna att gå över broarna som låg strax bakom huvudbyggnaden och så blev det. Efter att vi tagit oss över de första tre hittade vi en fjärde som vi inte sett innan så det slutade med hela fem broar och ett ankare på slutet, hihi. Sedan var det lunch: Soppa och pannkaka en jag och Lorinne hoppade soppan och startade med pannkaka. Sedan packade vi och städade innan vi gick till kiosken och köpte lite gotte till bussen och glass till samtliga men jag skippade det. Sedan gick för att ta ner våran packning till parkeringen innan vi tänkte att tjejerna skulle få roa sig på stenarna. Men då dök bussen upp och vi kunde slänga in packningen där. Tog Lorinne på toaletten och innan vi visste ordet av så rullade bussen mor Märsta ca 20 min för tidigt. Efter ett litet stop för saft och frukt så var vi framme vid Willys till ca 16:15 och Thomas kom och hämtade oss och det var en mycket glad tjej som kramade sin pappa hårt på parkeringen.

Phu! Tror att jag har fått med det mesta men som avslutning kan jag bara säga att det har varit fyra toppen dagar med massor av skoj och underbart sällskap. Jag och Lorinne ser enormt mycket framemot att få följa med nästa gång och kan inte annat än rekommendera denna familjesemester till alla och en var. Nu lite bilder efter detta kanon långa inlägg...

Kvarngården:

Smutronsmask:

Tröttmössa:

Pyssel pyssel pyssel:

Staffet:

Pool dax:

Ro ro ro din båt:

Lägereld:

Sötare än bockarna Bruse:

Hemgång:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar